BG-HALF LIFE

BG-HALF LIFE

Българският Half Life портал
 
PortalPortal  ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
*BG-SMURFA-VRATSA* ви пожелава приятна игра в сървърите ни :)
CSPORTAL-BG.IN # Dust2 Only
Визита от други Държави
Flag Counter
Вече може да ни откриете и във социалните мрежи.

Share| .

Как да снимаме клипове с FRAPS и да намаляваме големината им

Предишната тема Следващата тема Go down
АвторСъобщение
admin
Администратор
Администратор
avatar


Брой мнения : 542
Дата на регистрация : 31.03.2011
Местожителство : Враца

ПисанеЗаглавие: Как да снимаме клипове с FRAPS и да намаляваме големината им Пон 21 Яну 2013, 09:54

Целта на този урок е да изясни подробно настройките на FRAPS, записването на клип и намаляване на неговият размер чрез компресия.
Да започнем с изтеглянето на програмите. Препоръчително е да се ползват най-новите им версии.
Кликнете на картините за да свалите програмите (свалете и кодек x264-VFW x86 (32-битов), защото VirtualDub НЕ работи с 64-битови кодеци.

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

БЕЛЕЖКА: Използваните версии на програмите в този урок са FRAPS 3.5.9 build 15586, VirtualDub 1.9.11 build 32842 и x264-VFW 2230. Възможно е да има разминаване на показаното на картините и подредбата на настройките на бъдещи версии на дадена програма.

Нека разгледаме настройките на FRAPS. Да започнем с General табът. В него се намират основни функции на програмата.
[You must be registered and logged in to see this image.]

1 - Start Fraps minimized
Програмата се стартира минимизирана в taskbar-a.

2 - Fraps window always on top
Прозорецът на Fraps винаги седи на преден план. Препоръчително е тази настройка да бъде изключена, защото създава проблеми при някои игри (като Counter-Strike  например).

3 - Run Fraps when Windows starts
Fraps се стартира със зареждането на Windows

4 - Minimize to system tray only
При зададена команда, програмата се минимизира в дясната страна на taskbar-a (до часовника).

Настройки на FPS таб.
В този таб се регулират benchmark настройките. Benchmark служи за оценяване на възможностите на системата при рендер (във FPS), показвайки брой на заснетите кадри, времетраене на benchmark-а (в милисекунди), най-висок пик и спад на кадрите и тяхната средна стойност. Ненужно за Counter-Strike (играта си има собствен индикатор за FPS).
[You must be registered and logged in to see this image.]

1 - Folder to save benchmarks in
Показва пътят към папката в която ще бъдат запаметявани benchmark-овете. Натиснете бутонът "Change" за смяна на папката. Бутонът "View" отваря папката, указана в полето.

2 - Overlay hotkey
Включва индикатор за кадрите в секунда (FPS). Индикаторът се премества при повторно натискане на бутона.
Позицията му може да се определи и от "Overlay Corner". Индикаторът изчезва при избор на опцията "Hide overlay".
Опцията "Only update overlay once per second" прави така, че индикаторът да отчита промените във FPS веднъж на секунда.

3 - Benchmarking hotkey
При натискане на бутонът започва тестването на системата. Ако индикаторът е включен при стартиране на benchmark-a, фонът зад него ще стане зелен, а самият индикатор се скрива (по време на теста). Тестът приключва при повторно натискане на клавиша.
Fraps може да извади резултатите по отделните параметри и в .csv формат (затова се избират параметрите при "Benchmark Settings". Ако не са избрани, тогава Fraps генерира .log файл).
Програмата може да бъде нагласена да спре автоматично теста след определен период от време от опцията "Stop benchmark after X seconds" като на мястото на Х се слага времетраенето на теста (в секунди).

Настройки на Movies таб.
Тук се намират настройките, свързани със записването на клипове
[You must be registered and logged in to see this image.]

1 - Folder to save movies in
Показва пътят към папката в която ще бъдат запаметявани клиповете. Натиснете бутонът "Change" за смяна на папката. Бутонът "View" отваря папката, указана в полето.

2 - Video Capture Hotkey
При натискане на бутонът започва записването. Записът приключва при повторното му натискане.

БЕЛЕЖКА: Ако FRAPS не е лицензиран/регистриран, записът спира автоматично след 30-тата секунда. Линкът даден в урока е за лицензиран вариант на Fraps. В случай, че и при него записът спира автоматично, изтеглете програмата от друго място, като пред името гледате да пише "Cracked","Registered" или "Pre-Registered".

3 - Video Capture Settings
В лявата колона на "Video Capture Settings" се избира с колко кадъра в секунда ще бъде записът (30 по първоначални настройки). При по-малко кадри в секунда, ще получите по-малък размер на файла, но също така и по-насечени движения на картината при неговото възпроизвеждане.
В дясната колона се избира дали записът да бъде с резолюция като тази на играта (Full-size) или наполовина (Half-size). По-ниската резолюция щади системните ресурси, но качеството на клиповете е по-слабо на цял екран, защото media player-ът ви ще се опита да разтегли 2 пъти повече пиксели, за да го покрие.
"Split movie every 4 Gigabytes" опцията разделя записът (ако е по-дълъг) на части от 4 гигабайта. Когато този лимит е превишен, програмата продължава да записва, но на втори файл.

Loop buffer length X seconds - На тази настройка ще обърнем малко по-специално внимание. От версия 3.2 насам, Fraps предоставя възможноста на потребителите да добавят към записа последните Х (на мястото на Х поставете време в секунди) секунди преди да са натиснали самият бутон за запис, което ни позволява да допълним към записа изпуснат гол, фраг или друго. Работи на следният принцип (налага се включването на индикаторът за FPS, вж. FPS таб.):
Ако индикаторът е жълт, програмата е в готовност. Бутонът за запис (първоначално F9) се задържа. Ако цветът се смени на розов, програмата е включила loop buffer-a. За добавянето му към клипа просто натиснете бутона за запис. Ако индикаторът е червен, Fraps записва клип.

4 - Sound Capture Settings
"Record Win sound" позволява/забранява на програмата да записва звуци. Aко сте със аудио система (5.1 например) изберете "Multichannel". В противен случай ползвайте "Stereo" (първоначалната настройка).
"Record external input" служи за записване на микрофона. Настройката под него ("Only capture while pushing") прави микрофона push-to-talk (т.е. изговореното се записва само ако е задържан съответният бутон). Ако тази настройка е изключена, звука долавян от микрофонът ще се записва автоматично (без натискане на други клавиши).

5 - Hide mouse cursor in video
Скрива курсора (мишката) от екрана по време на запис.

6 - Lock framerate while recording
Ако тази настройка е включена, Fraps ще се опита да задържи играта на определен брой кадри в секунда, поставяйки горна (максимална) граница, непозволявайки на системата да използва напълно възможностите си. Препоръчително е тази настройка да бъде изключена.

7 - Force lossless RGB capture (may be slower)
Трудно е да се обясни с няколко изречения значението на тази настройка, но в днешно време полза от нея няма, понеже всеки upload-нат клип в YouTube е преработен да изпозлва YUV420 вместо RGB. Като добавим и фактът, че има негативно отражение върху производителността на системата по време на запис, разлика в качеството на картината или наситеността на цветовете не се вижда, затова тази настройка е препоръчително да не бъде включвана (първоначално изключена).

Настройки на Screenshots таб.
Освен възможностите си за видеозапис, Fraps може и да прави снимки. В този таб се намират настройките за правенето на снимки.
[You must be registered and logged in to see this image.]

1 - Folder to save screenshots in
Показва пътят към папката в която ще бъдат запаметявани снимките. Натиснете бутонът "Change" за смяна на папката. Бутонът "View" отваря папката, указана в полето.

2 - Screen Capture Hotkey
При натискането на съответният клавиш, Fraps прави снимка и я слага в съответната папка (вж. 1). Под полето за избиране на клавиш за заснемането се избира и в какъв формат да бъдат направени снимките. Най-доброто съотношение размер на файла:качество на картината се постига при .PNG

3 - Screen Capture Settings
Ако "Include frame rate overlay on screenshots" е включена, индикаторът на FPS ще бъде добавен на снимката (ако и той е включен)
"Repeat screen capture every X seconds" служи за автоматично правене на снимки през определен период от време (Х = период от време в секунди). Процесът продължава, освен ако бутонът за правене на снимки не бъде натиснат повторно.

След като сте заснели нужното, ще забележите, че размерът на записа е огромен (от порядъка на гигабайти). Това е така, защото записът не е компресиран. Затова ще използваме VirtualDub. Програмата има безброй много функции, но тук ще наблегнем само на тези, нужни за намаляването на размера на записа.

Как да компресираме с VirtualDub:
1. Отиваме на "File > Open File" и избираме заснетото
2. Отиваме на "Video > Compression" и избираме x264vfw - H.264/MPEG-4 AVC Codec и натискаме "OK" за да потвърдим избора си.
3. Отиваме на "File > Save as AVI...", избираме името и мястото за запис на новият файл (не трябва местоположението на новият файл да съвпада с това на този с когото работим) и натискаме OK


Урока е написан от потребителя: kabel
Върнете се в началото Go down
http://smurfa.bulgarianforum.net/ https://www.facebook.com//smurfavratsa
Beware!
VIP
VIP
avatar


Брой мнения : 632
Дата на регистрация : 18.03.2016
Години : 21
Местожителство : България

ПисанеЗаглавие: Re: Как да снимаме клипове с FRAPS и да намаляваме големината им Чет 16 Мар 2017, 10:34

Добър урок , аз се чудех защо като снимам с ФРАПС все ми е толкова висок размера на клиповете :D
Върнете се в началото Go down
http://smurfa.bulgarianforum.net
Как да снимаме клипове с FRAPS и да намаляваме големината им
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
BG-HALF LIFE :: Уроци/Програми-