BG-HALF LIFE

BG-HALF LIFE

Българският Half Life портал
 
PortalPortal  ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
*BG-SMURFA-VRATSA* ви пожелава приятна игра в сървърите ни :)
CSPORTAL-BG.IN # Army Ranks+Respawn
Визита от други Държави
Flag Counter

Share| .

MySQL Tutorial (MySQL за начинаещи)

Предишната тема Следващата тема Go down
АвторСъобщение
Neytiri
Модератор
Модератор


Брой мнения : 1696
Дата на регистрация : 05.10.2015
Години : 15
Местожителство : Eguestria / Ponyville

ПисанеЗаглавие: MySQL Tutorial (MySQL за начинаещи) Чет 12 Май 2016, 14:08

MySQL за начинаещи
Върнете се в началото Go down
http://smurfa.bulgarianforum.net/t3224-topic#8930 https://www.facebook.com//smurfavratsa
Neytiri
Модератор
Модератор


Брой мнения : 1696
Дата на регистрация : 05.10.2015
Години : 15
Местожителство : Eguestria / Ponyville

ПисанеЗаглавие: Re: MySQL Tutorial (MySQL за начинаещи) Чет 12 Май 2016, 15:26

Започваме с това как се прави датабаза.

CREATE TABLE `users` (
`id` int(10) NOT NULL auto_increment,
`name` varchar(250) cp1251_bulgarian_ci NOT NULL default '',
`pass` varchar(250) cp1251_bulgarian_ci NOT NULL default '',
PRIMARY KEY (`id`)
);

Тази табличка представлява следното почвам ред по ред

CREATE TABLE `users` (
В този ред вече правим таблицата която в случея се казва users

`id` int(10) NOT NULL auto_increment,
Този ред представлява 1 поле което ще примерно и в него ще се записват числата на записите без него няма да може да изкарваме от датабазата по ред.

`name` varchar(250) cp1251_bulgarian_ci NOT NULL default '',
В този ред се добавя поле с името name varchar(250) - това означава че в това поле можеш да запишеш до 250 символа. cp1251_bulgarian_ci - това малко кодче ни позволява да можем да записваме на български в датабазата и да не излиза като въпросителни много често срещан проблем.

`pass` varchar(250) cp1251_bulgarian_ci NOT NULL default '',
То е по същия начин както и горното поле но тук полето се казва pass

PRIMARY KEY (`id`)
Това задава на полето id да брои автоматично при нов запис в датабазата.

);
С това се задава края на датабазата.

Да добавим това в датабазата е много лесно отивате във вашият phpmyadmin или на хоста отивате на вашата база данни и цъкате на SQL там ще имате 1 поле в което може да пишете и там се добавя този код.
[You must be registered and logged in to see this link.]


Вече сме направили база данни една малка заявка и една функция със запис в базата данни.

Започваме със заявката заявките в случея ще са две.

Име:<input type='text' name='name' size='20' maxlength='250'>
Така тази заявка представлява поле за писане в което големината му е 20 и може да се пишат най-много 250 символа. Объркнете внимание на name='name' Виждате че името се казва "name" сега правим още една заявка

Парола:<input type='password' name='pass' size='20' maxlength='250'>
Тук заявката е подобна на другата но както виждате type='password'тук няма да виждаме текста в това поле а ще го виждаме като звездички защото в случея полето се използва за парола да немогат да ти видят паролата то ще изглежда така ******.

Сега правим една форма
<form action="register.php" method="post">
Това е формата тя представлява следното препраща към register.php като изпълнява 2-те заявки.

Сега правим бутон с който да се изпълнява функцията
<input name="button" value="Пусни заявката" type="submit">
В този бутон няма нищо по-специфично това е просто нормален бутон.

Сега да съединим цялата заявка

<form action="register.php" method="post">
Име:<input type='text' name='name' size='20' maxlength='250'>
Парола:<input type='password' name='pass' size='20' maxlength='250'>
<input name="button" value="Пусни заявката" type="submit">

Това е една нормална заявка. Ако я пуснем по този начин всичко ще излезе на китайски затова ви предлагам най-отгоре на всяка страница да слагате този код който да не ви излиза сайта на юроглифи.

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">

Това е кода и заявката става така

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
<form action="register.php" method="post">
Име:<input type='text' name='name' size='20' maxlength='250'>
Парола:<input type='password' name='pass' size='20' maxlength='250'>
<input name="button" value="Пусни заявката" type="submit">

Ето скрийншот как изглежда в сайта


Заявката приключи


Правене на php функция и запис в база данни

Преди започването на какъвто и да е php скрипт той започва така

<?php
Фунцкията
?>

Нека първо направим 1 php файл в който ще правим връзка между php файла и базата данни.

Правим 1 php файл с име connect.php

<?
$host="localhost";
$dbusername="root";
$dbpassword="";
$db="katalog";
$db_conn = mysql_connect("$host", "$dbusername", "$dbpassword")
or die("unable to connect to the database");
$conn=mysql_select_db("$db", $db_conn) or die("unable to select the database");
;
?>

Попълваме полетата на всеки хост е различно парола юзър и пишете където е $db="пишете името на датабазата"

Нека започнем с функцията.
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251" />
<?php
include "connect.php";
$name=$_POST['name'];
$pass=$_POST['pass'];

$save = mysql_query("INSERT INTO users (name,pass ) VALUES ('$name','$pass' )");
if(save)
{
echo "<br>Записът <b>$name</b> беше записан в DB";
}
?>

Започвам с обясненията

include "connect.php";
Това служи за добавяне на файла connect.php в него ние направихме връзка с датабазата

$name=$_POST['name'];
Пускаме заявката объркнете внимание как се казва

$pass=$_POST['pass'];
Пускаме и втората заявка

$save = mysql_query("INSERT INTO users (name,pass ) VALUES ('$name','$pass' )");

Важна стъпка това което правим е да запаметим в таблицата users променливите name и pass !

Променливите са заявките заявките name и pass в този случей.

if(save)
{
echo "<br>Записът <b>$name</b> беше записан в DB";
}
?>



Нека продължим напред сега ще ви покажа как може да изкарате инфото от дадена таблица в 1 страничка нестава много трудно

Кода

<?php
include "conn.php";
$query = "SELECT * FROM users";
$result = mysql_query($query) or die('Грешка объркали сте selecta');
while($row = mysql_fetch_array($result))
{
echo ''.$row['name'].""'.$row['pass'].'"<br> ';
}
echo"</table>";
?>

Тук правим mysql connect с файла conn.php

SELECT * FROM users
Това select-ва всички полета от таблицата users * селектва всичко иначе може да селектнем само определни полета

$result = mysql_query($query) or die('Грешка объркали сте selecta');
Това проверява дали Select-а ви е верен

while($row = mysql_fetch_array($result))
Това чудо ще ни позволи да изкараме всичкото инфо от таблицата users със row

И така този скрипт ни помага да изкараме името и паролата на всеки един потребител от таблицата users.


Това е от мен ако някой има да допълни нещо или да ме коригира ще е много добре. Veryhappy
Върнете се в началото Go down
http://smurfa.bulgarianforum.net/t3224-topic#8930 https://www.facebook.com//smurfavratsa
MySQL Tutorial (MySQL за начинаещи)
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Gag System Mysql /nVault

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
BG-HALF LIFE :: Програмиране и Дизайн-