BG-HALF-LIFE

BG-HALF-LIFE

Българският Half Life портал
 
PortalPortal  ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
*BG-SMURFA-VRATSA* ви пожелава приятна игра в сървърите ни :)
BG-SMURFA-VRATSA-Bat-Man Vs Iron-Man
Визита от други Държави
Flag Counter
Вече може да ни откриете и във социалните мрежи.

Share| .

Теория на числата: какво в действителност мислят 100 оператора за 5G

Предишната тема Следващата тема Go down
АвторСъобщение
smurfa_vr
HL-BG Community
HL-BG Community
avatar


Брой мнения : 6526
Дата на регистрация : 31.03.2011
Местожителство : Враца

ПисанеЗаглавие: Теория на числата: какво в действителност мислят 100 оператора за 5G Пет 01 Юли 2016, 21:26

ИКТ секторът никога досега не е ставал свидетел на нещо подобно като пътят на подготовката за 5G. Но за какво ще бъде използвана 5G мрежата, кой ще я изгради и управлява и кога операторите ще бъдат готови? Нашето ексклузивно проучване поставя „огледало“ пред 5G и разкрива, че образите от бъдещето са по-близо, отколкото изглеждат.

5G и Свързаното общество

Прогнозите сочат, че до 2021 г. в световен мащаб ще има 28 милиарда свързани устройства – близо 16 милиарда от тях ще бъдат част от Интернет на нещата. 5G комуникационните технологии, заедно с продължаващото развитие на 4G, ще бъдат в основата на осъществяването на тези връзки и ще спомагат за разгръщането на пълния потенциал на Свързаното общество.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Сериозната работа по стандартизация на 5G вече започна и се очаква да приключи до 2020 г. Въпреки това, много от операторите по целия свят вече са започнали планиране за въвеждане на 5G и правят първите стъпки по избор на доставчици и стартиране на ранни тестове.

За да научи повече за очакванията, възможностите за приложение и плановете за въвеждане на 5G на операторите, Ericsson инициира детайлно проучване на 100 технологични лидери сред операторите в Северна Америка, Европа, Азия и Тихия океан, Централна и Латинска Америка. Респондентите включваха главни директори по операциите, главни технически директори и ИТ директори, както и ръководители по експлоатацията на мрежата, мрежови иновации и развитие на мрежата.

Този материал обобщава резултатите от това изследване, включително плановете на операторите за стартиране на 5G мрежа, и прави три важни препоръки за това, което може да бъде направено сега за подготовката за 5G.

5G: истинска промяна на „играта“

Почти всички (95 %) от анкетираните потвърждават, че 5G стимулира текущия бум на свързани устройства и Интернет на нещата (IoТ). Това е защото 5G ще увеличи капацитета на мрежите, необходим за да се управлява трафикът, генериран от очакваните 28 милиарда свързани устройства през 2021 г. Наред с това, 5G ще намали енергийните изисквания към устройствата, позволявайки в някои случаи живот на батерията от до 10 години. Това значително ще намали разходите по поддръжка, превръщайки големите IoT инсталации в много по-практични и рентабилни.

92 процента от респондентите са съгласни, че 5G проправя пътя към появата на нови технологии. Един подобен пример е обратната връзка чрез докосване (haptic feedback), която обединява чувствителността при допир с потребителския интерфейс. Това би позволило при управлението на робот от разстояние, например, да бъдат „усетени“ обекти от средата на робота в реално време и по този начин да бъдат избегнати сблъсъци. Почти пълната липса на забавяне при 5G осигурява много кратко време за реакция, което прави това възможно на практика. Обратната връзка чрез допир ще позволи реализирането на нови форми на употреба като дистанционни хирургически операции, както и ще повиши значително безопасността и ефективността на управлението от разстояние на роботи или дронове.

Голяма част от анкетираните (86%) вярват, че 5G позволява по-широк набор от услуги от всяка една мрежа досега и дава възможност за въвеждане на нови, революционни бизнес модели и технологии за индустриите. Операторите ще станат по-гъвкави и ефективни чрез прехвърляне от статични мрежи към по-гъвкави такива, които могат да отговорят на нарастващите и разнообразни нужди чрез нови бизнес модели, използващи разпределение на мрежовите ресурси (network slicing). Разпределението на мрежовите ресурси на практика отделя мрежа от прилежащата физическа инфраструктура, осигурявайки индивидуални, единични и еластични виртуални мрежи по поръчка с уникално дефинирани характеристики.

Като цяло, има широки очаквания, че 5G ще е иновативна платформа, която осигурява възможността за бързото внедряване на нови услуги на пазара. Това ще позволи на операторите да се възползват от пазарни възможности и динамично да отговорят на променящите се потребителски и бизнес нужди.

5G начини на приложение

Операторите очакват 5G да отвори навсякъде нови възможности в сфертата на IoT, широколентовия достъп навсякъде и по всяко време, основния контрол на устройства от разстояние, умните превозни средства, транспортната инфраструктура, медиите. На въпроса кои според анкетираните ще бъдат най-важните потенциални сфери на приложение на 5G за техните организации, мобилния широколентов достъп оглавява списъка, следван от обществената сигурност и здравеопазването:

64 % – мобилен широколентов достъп
41 % – обществена сигурност
38 % – дистанционни дейности в здравеопазването
36 % – дистанционно управление в реално време
35 % – умни сгради
32 % – умни градове

Докато повечето от операторите са на еднакво становище относно важните сфери на приложение, съществува регионално несъгласие относно това дали приложението на 5G ще бъде предимно диктувано от потребителските нагласи (така както 4G/LTE беше от смартфоните) или ще бъде водено основно от нуждите на бизнеса. Малка част от европейските и северноамериканските оператори смятат, че 5G ще бъде основно насочено за потребителите, докато подобен брой от Азия и Тихия океан, Централна и Латинска Америка смятат, че 5G ще бъде предимно бизнес ориентирано.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Фигура 1: Дали 5G ще бъде воден предимно от потребителите или от бизнеса?

База: Общ брой анкетирани (100): Северна Америка (20), Европа (30), Азия и Тихоокеанския регион (30), Латинска Америка (20)

Въвеждане на 5G

Независимо, че 5G стандартите няма да бъдат финализирани преди 2020 г., много оператори вече започнаха подготовката за тази нова технология, като някои тестове стартираха през 2016 г. Отговорите в изследването потвърждават тази тенденция. Всъщност, дори тези оператори, които все още се фокусират върху 4G, започват да обръщат внимание към възможностите на 5G.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Фигура 2: Какъв е вашият фокус за следващите 5 години?

Според изследването, оператори от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион планират да разделят своето внимание между 4G и 5G през следващите пет години, докато североамериканските оператори вече гледат към 5G и дори отвъд.

Повечето от анкетираните в глобален мащаб – 74 процента – имат планове да пуснат 5G на даден етап, но все още нямат поставени срокове. Северноамериканските оператори водят класацията по този показател, като 90% процента от тях имат планове за пускането на 5G, следвани от 80% в Централна и Латинска Америка и 67% в Eвропа и Азиатско-тихоокеанския регион.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Фигура 3: Имате ли планове за 5G?

В изследването ние покрихме три основни стълба в подготовката за пускане на 5G: тестове, начално търговско внедряване и ключово мащабно внедряване. Анкетираните бяха попитани дали тяхната организация ще реализира тези основни фази и дали имат идея кога ще ги постигнат. Техните времеви планове бяха доста агресивни. Повечето от тях вярваха, че ще могат да стартират собствени тестове между 2017 и 2018 година, а малка част от тях – през 2020 г.

Във всички региони има големи очаквания относно търговското внедряване на 5G преди 2020 година, когато стандартите се очаква да бъдат финализирани. Повече от половината от анкетираните в Северна Америка очакват техните организации да реализират ключово мащабно внедряване през 2018 г, а във всички останали региони, поне половината от респондентите очакват това да се случи до 2020.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Фигура 4: Кога ще стартирате 5G тестове?

Свързаното общество е тук и сега и води до сериозни промени в индустриите и обществото. Внедряването на 5G ще ускори тази трансформация и ще създаде нови възможности за приложение и за развитието на бизнес. Ericsson предвижда, че до края на 2021 г. в света ще има 150 милиона 5G абонамента и това време бързо приближава.

За да се възползват от пълната стойност на 5G, операторите в цял свят усилено работят по планове за пускането на 5G – независимо че стандартите не са финализирани – за да отговорят на изискванията за ниска латентност на мрежата, по-голяма производителност, капацитет, плътност и сигурност.


/kaldata.com

__________________________________________________________________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Върнете се в началото Go down
http://smurfa.bulgarianforum.net https://www.facebook.com//smurfavratsa
Теория на числата: какво в действителност мислят 100 оператора за 5G
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
BG-HALF-LIFE :: Интернет-