BG-HALF-LIFE

BG-HALF-LIFE

Българският Half Life портал
 
PortalPortal  ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
*BG-SMURFA-VRATSA* ви пожелава приятна игра в сървърите ни :)
BG-SMURFA-VRATSA-Bat-Man Vs Iron-Man
Визита от други Държави
Flag Counter
Вече може да ни откриете и във социалните мрежи.

Share| .

Токът поевтиня, но с по-малко

Предишната тема Следващата тема Go down
АвторСъобщение
^1MS|^2viS
HL-Фен
HL-Фен
avatar


Брой мнения : 608
Дата на регистрация : 16.07.2013
Години : 20
Местожителство : Велико Търново

ПисанеЗаглавие: Токът поевтиня, но с по-малко Сря 31 Юли 2013, 20:34

[You must be registered and logged in to see this image.] София. Обещаното второ поредно за тази година поевтиняване на тока вече е факт. Това стана след инфарктно заседание на ДКЕВР, което продължи над 9 часа и приключи късно вечерта в понеделник. След него гражданите получиха по-евтини тарифи средно с около 5%, които влизат в сила още от утре. Това обаче стана възможно след орязването на редица разходи на компаниите в електроенергетиката, които вече поставят под съмнение качеството на услугите си.

Дългоочакваното решение на ДКЕВР за поевтиняването на тока от 1 август вече е факт. Това стана, след като в понеделник късно вечерта членовете на регулатора се разбраха за окончателните тарифи по цялата верига от производството през преноса до доставката на тока до крайните клиенти. Намалението обаче е по-малко от планираното в проекта на ДКЕВР, който беше подложен на широка дискусия през миналата седмица.

Разликата обаче е минимална и реално най-голямата се изразява в под 1% спрямо обещаното. Така например за клиентите на ЧЕЗ дневната тарифа пада с 4,32% вместо планираните 4,40%. Цената на нощния ток за техните абонати пък се намалява с 5,59% вместо обещаните по-рано 6,02 на сто. Проектът на ДКЕВР предвиждаше от утре абонатите на ЕВН да плащат с 4,12% по-евтин ток през деня, но окончателното решение е, че тази тарифа ще падне с 4,04%. Вместо с 6,82 на сто по-евтино нощната тарифа на клиентите на енергото в Югоизточна България ще намалее с 5,02%. За абонатите на "Енерго-Про" регулаторът реши да намали цената на дневния ток с 4,07%, а на нощния - с 2,43%. Докато проектът за новите тарифи предвиждаше те да паднат съответно с 4,50 и с 3,43%. Реално в самите сметки по новите цени, които ще получим след малко повече от месец, разликите между обявените преди седмица намерения и окончателното намаление абонатите ще усетят почти незабележимо.

Макар и леко, намалението на тарифите идва благодарение на сериозно орязване на оперативни, инвестиционни и експлоатационни разходи на дружествата по цялата верига между производството и доставката на тока до крайните клиенти. Още при представянето на проекта всички компаниии, независимо държавни или частни, скочиха срещу намеренията на ДКЕВР да им ореже част и от приходните и разходните части на бюджетите. Вероятно и заради натиска от редица синдикални организации, асоциации и експерти в последния момент регулаторът е решил да даде малка глътка въздух на енергийните предприятия и да даде малко повече приходи и разходи на енергийните фирми, коментират от бранша. Веднага след публикуването на решението редица сектори предупредиха, че така заложените цени ще доведат до сериозни проблеми в електроенергийната система. Синдикатите изразиха сериозни съмнения, че при така сложилата се ситуация редица въгледобивни мини ще бъдат затворени, а много миньори ще бъдат съкратени. Всичко това накара парламентарната комисия по енергетика да възложи на министъра на икономиката в 3-месечен срок да подготви цялостен анализ на сектор "енергетика", а до 6 месеца да е готов и със стратегия за развитието му.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Отчитаме се сами

Заради въвеждането на новите цени на тока от 1 август две от електроразпределителните дружества дават възможност на абонатите си сами да отчетат показанията на електромерите си. Това се налага, тъй като графиците за засичане на данните от инкасаторите невинаги съвпадат с 1-во число на месеца. "За да гарантираме на клиентите си максимална коректност при фактурирането на консумираната енергия, им даваме възможност да отчетат сами показанията на електромерите си". Това заяви главният оперативен директор на "ЧЕЗ България" Петър Баран. Всеки, който желае да стори това, трябва да подаде данните от измервателните си уреди между 1 и 7 август в някой от центровете за обслужване на клиенти, на тел. 0700 10 010, факс 02/89 59 667 на e-mail: [You must be registered and logged in to see this link.] или чрез сайта [You must be registered and logged in to see this link.] Паралелно компанията ангажира допълнително 356 инкасатори, които да отчитат електромери извънредно.

Възможност за самоотчет дават и от "ЕВН България". При желание и възможност техните абонати трябва да подадат за това специална декларация в някой от офисите на дружеството. Документите ще бъдат приемани от 1 до 5 август между 8 и 17 ч. Клиентите на ЕРП-тата, които не се възползват от възможността за самоотчет или пък не попаднат в графиките за извънреден отчет, ще получат сметки, изчислени според одобрената формула.

До левче по-малко за топъл душ

Покрай по-евтиния ток, от 1 август жителите на някои градове, абонати и на местните топлофикации, ще пестят на семейния бюджет около левче от сметката за топла вода. Това става, след като ДКЕВР реши да намали цената на топлоенергията в някои от по-големите градове. Поевтиняването се отнася за най-големите топлофикации в България - софийската и пловдивската, където цените падат съответно с 0,29 и 0,26%. Малко по-голямо намаление има за Велико Търново, където топлата вода поевтинява с 0,92 на сто. За перничани пък намалението е от едва 0,03%. За останалите градове с централно топлоснабдяване обаче ДКЕВР реши, че тарифите трябва леко да се вдигнат, въпреки че от миналия месец цената на природния газ беше намалена с 0,15%. Тарифите на местните топлофикации обаче няма да бъдат незначително по-високи от сегашните, тъй като увеличенията в различните градове се движат между 0,20% и 0,99%. Реално през летния сезон, когато абонатите плащат само за топла вода, стойността на фактурата им ще бъде с по няколко десетки стотинки по-голяма от тази, която получават в момента.

Увеличението на цените на топлата вода и парното в тези градове се прави, за да могат топлофикациите да бъдат поне малко компенсирани за намалението на цените на тока от когенерациите им, обясняват експерти. За да стане възможно поевтиняването на електроенергията от 1 август, токът от топлофикациите също трябваше да поевтинее.

Дадоха само на НЕК по-висока цена

Само НЕК получи одобрение от ДКЕВР за по-висока цена на тока, който ще продава на ЕРП-тата. Така цената на обществения доставчик се повиши с 21,05% от сегашните 79,18 лв. за мегаватчас без ДДС на 95,85 лв. Освен това от четвъртък НЕК ще взима и с 2,53% повече пари за пренос на тока високо напрежение. В момента таксата за това е 9,47 лв. за мегаватчас, а от 1 август става 9,71 лв. За всички останали участници в електроенергийната ни система ДКЕВР реши да свали цените за сметка на орязване на разходи. Освен че ще продава по-скъп ток на ЕРП-тата, НЕК ще купува енергията по-евтино от производителите. Цената на енергията от АЕЦ "Козлодуй" пада с 10,76% от сегашните 42,30 лв. за мегаватчас на 37,75 лв. ТЕЦ "Марица изток 2" пък ще продава с 5,49% по-евтино. По-ниски цени регулаторът въведе и за ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Варна", където тарифите за изкупуване падат съответно с 19,55% и 3,34%. Енергията от когенерациите на всички топлофикации също поевтинява. Така преференциалните цени за високоефективното производство на ток от утре падат между 0,004% и 13,24%. Таксата за достъп до мрежата на ЕСО се намалява с 57,41% от 6,48 лв. на 2,76 лв.

Предупреждават за повече аварии

По-ниските цени на тока, постигнати чрез намаляване на разходите на енергийните дружества, могат да доведат до повече аварии по мрежата. За това предупреждават редица компании и експерти вече няколко седмици. За подобни проблеми алармираха и от "ЕВН България" в специално становище по повод окончателното решение на ДКЕВР. "Така въведените цени поставят дружеството пред необходимостта от преразглеждане на инвестиционните си приоритети през следващия ценови период. Това се налага предвид силно ограничените от решението инвестиционни възможности на компанията в резултат на намаления размер на технологичните разходи от 12% на 10%, което е под реално необходимото за системата ниво, и намалените с над 13% необходими експлоатационни разходи, които вече са сведени до санитарния минимум", пише в становището на ЕВН. Тези условия поставят компанията пред голямото предизвикателство да запази качеството и сигурността на своята дейност, предупреждават още от ЕРП-то.

Маскираха цветните добавки

От следващия месец в сметките за ток няма да бъдат вписани като отделна графа "цветните добавки" във фактурата за ток, които изнервяха битовите потребители. Това става, след като ДКЕВР реши да ги обедини в една единствена цена, наречена "Задължения към обществото", чиято стойност е определена на 16,37 лв. за мегаватчас. Тя обединява в себе си добавката за тока от ВЕИ-тата, както и тези за енергията от когенерациите на топлофикациите и за невъзстановяеми разходи, която плащахме за скъпия ток на американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица изток 3". На отделен ред остават само цените за достъп и пренос по мрежата високо напрежение. Както крайните цени за бита, от 1 август общата цена за мрежови услуги също поевтинява. Досега всички добавки и такси възлизаха на общо 34,26 лв. за мегаватчас. От четвъртък тази цена намалява с 15,82% до 28,84 лв.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Срив в производството на ток и въглища

Срив в производството, потреблението и износа на електроенергия отчете икономическият министър Драгомир Стойнев пред парламентарната комисия по енергетика. През първите 3 месеца на 2013 г. електроцентралите са генерирали с 12,3% по-малко ток спрямо същото време на 2012 г. Потреблението у нас е намаляло с 9,6%, а останалото се дължи на свития износ. Поради това добивът на въглища е намалял с цели 30,7%. В същото време обаче производството на ток от ВЕИ бележи ръст от 51,2%. Отчита се и 12% по-малко добив на природен газ от родните находища.

в-к Стандарт
Върнете се в началото Go down
Токът поевтиня, но с по-малко
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
BG-HALF-LIFE :: Новини-